Is jouw relatie gezond? 6 Factoren die een gezonde relatie nodig heeft

De meeste mensen die actief zoeken naar een date doen dit om er uiteindelijk een vaste relatie aan over te houden. We zoeken natuurlijk allemaal naar die ene ‘ware’ en deze proberen we onder meer via datingsites te vinden. Als je dan eenmaal iemand gevonden hebt om mee op date te gaan, dan is het belangrijk om goed rekening te houden met de 6 factoren die een hoofdrol spelen in de ontwikkeling van een gezonde relatie.

6 factoren die een gezonde relatie nodig heeft

Als jij tijdens het daten al laat zien dat je deze kwaliteiten bezit, dan maak je een betere kans op een serieuze relatie. Hieronder vind je de 6 belangrijke factoren. 

1. Verantwoordelijkheid 

Verantwoordelijkheid is heel belangrijk in een relatie. Het is goed om te laten zien dat je fouten toe kunt geven als je deze hebt gemaakt. Daarnaast is het belangrijk om de verantwoordelijkheid te nemen over je eigen gedrag en handelen. 

2. Medewerking 

Een relatie is natuurlijk vooral samenwerken. Om te kunnen samenwerken moet je medewerking kunnen verlenen aan je partner. Soms is het nu eenmaal nodig om allebei een beetje toe te geven om tot een oplossing te komen. Laat zien dat je flexibel bent en dat je echt mee wilt werken om een relatie te laten slagen. 

3. Veiligheid

Een man ziet het vaker als zijn taak om een vrouw zich veilig te laten voelen. In relaties waarin zich twee mannen of twee vrouwen bevinden is het ook vaak zo dat er één iemand het gevoel heeft dat deze ervoor  moet zorgen dat de ander zich altijd veilig voelt. Er bestaat een soort beschermingsdrang. Uiteindelijk moeten beide partijen veiligheid kunnen bieden aan de andere partij. Veiligheid bied je ook door bijvoorbeeld respectvol met elkaar om te gaan. 

4. Eerlijkheid

Eerlijkheid is één van de belangrijkste zaken in een gezonde relatie. Als je gaat daten, zorg er dan voor dat je altijd eerlijk bent. Het komt vaker voor dat mensen tijdens het daten een leugentje om bestwil vertellen, vooral omdat zij bang zijn dat de waarheid niet geaccepteerd zal worden. Bij het daten draait het niet om perfect te zijn in het algemeen, maar om het perfect zijn voor elkaar. De ander zal jouw ‘gebreken’ accepteren als hij of zij echt voor jou wil gaan. Maak de zaken dus niet mooier dan zij zijn.

5. Vertrouwen

Bij vertrouwen binnen een relatie denkt men al snel aan monogamie. Het is voor veel mensen belangrijk dat de partner trouw is. Dit is een gezonde verwachting van de ander als je zoekt naar een vaste relatie. Vertrouwen is alleen wel meer dan alleen trouw zijn aan elkaar. Je moet ook kunnen laten zien dat je geheimen kunt bewaren, bijvoorbeeld. 

6. Steun

Partners steunen elkaar in iedere situatie. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar zeker in het openbaar hoor je zij aan zij te staan. Het is niet netjes om de ander af te vallen in bijzijn van anderen. Ook tijdens het daten kun je al laten zien dat jij een persoon bent waar de ander op kan rekenen als het nodig is. Zoek je nog een date? Check deze pagina over dating apps.

Tips voor een gezonde relatie

Heb jij nog andere adviezen voor het onderhouden van een gezond relatie? En als je jouw relatie ongezond vindt, zijn er stappen die je gaat ondernemen nu je dit artikel hebt gelezen?


C-date dating banner

Plaats een reactie