Muziek als onderdeel van het daten

Muziek speelt voor velen een belangrijke rol in het leven. Tegenwoordig zijn we veel meer met muziek bezig dan enkele tientallen jaren geleden. In het verleden konden we enkel thuis of in een uitgaansgelegenheid naar muziek luisteren. De klanken kwamen uit een platen- of cd-speler die vastzat aan het stopcontact.

De laatste jaren zijn er veel ontwikkelingen gezien. De walkman maakte plaats voor de draagbare cd-speler. Deze verdween weer toen de MP3-speler kwam, welke uiteindelijk werd overgenomen door de MP4-speler. Anno 2018 hebben de meeste mensen een muziekapp op de smartphone, waardoor er helemaal geen extra device nodig is om muziek te luisteren. Deze ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat muziek een steeds belangrijker onderdeel van het daten is geworden. 

Muzieksmaak van mogelijke partner is belangrijk

Steeds meer datingsites vragen leden naar hun muzieksmaak of –stijl. Het blijkt namelijk dat we het steeds belangrijker zijn gaan vinden dat de mogelijke partner van dezelfde soort muziek houdt dan wij zelf. Juist omdat muziek tegenwoordig overal aanwezig is blijkt het van groot belang te zijn dat de partner van dezelfde muziek houdt, vooral om ruzies te voorkomen wanneer er thuis naar muziek geluisterd wordt.

Daarnaast bezoeken we steeds meer concerten en dit doen we het liefst met een partner. Ook dan is het belangrijk dat deze zich in dezelfde muziekstijl kan vinden. Datingsites besteden daarom meer aandacht aan muziek en in de praktijk komt het zeker voor dat een date niet tot stand komt omdat er een verschil in muzieksmaak is. 

Organisaties spelen hier handig op in

Er zijn inmiddels al meerdere initiatieven ontstaan die de muziek niet alleen mee laten spelen bij het daten, maar die muziek de hoofdrol laten spelen bij het daten. Singles die houden van dezelfde soort muziek of dezelfde artiest kunnen naar evenementen komen om een leuke single te ontmoeten. Bij deze manier van daten wordt er dus niet gekeken naar overige interesses, maar uitsluitend naar de passie voor dezelfde muziek. Ook zijn er websites die zich bezighouden met daten op basis van muziek. Zo is er Yeezy Dating voor singles die houden van Kanye West en er is Tastebuds voor singles die over het algemeen gezien gewoon heel erg van muziek houden. 

Happen en Tinder, 2 van de xxx realiseerden zich dit snel en voegden een functie toe waarbij je je Spotify profiel aan je Tinder- of Happn-account kon toevoegen. Hiermee werden de dating-apps speciaal gebaseerd op muzieksmaak weer een klein beetje nutteloos.

Apps voor muziek dating

Tegenwoordig daten we natuurlijk vooral via apps. De datingsites zien steeds meer leden verdwijnen en dit komt niet omdat de leden via de datingsite een nieuw liefje hebben gevonden, al gebeurt dit natuurlijk ook zeker. Veel leden vertrekken om vervolgens gratis gebruik te maken van een datingapp voor het vinden van een nieuwe relatie. Het is makkelijk en je kunt je er altijd en overal mee bezig houden.

Dit is de app ontwikkelaars natuurlijk ook niet ontgaan. Er zijn al meerdere apps die proberen singles samen te brengen door middel van dezelfde muziekstijl. Zo is er de app Find Your Festival die op jouw smartphone speurt naar muziek die je leuk vindt. De app controleert je Spotify lijst en doet je vervolgens voorstellen om naar evenementen te gaan waar je singles vindt die van dezelfde nummers houden. 

Muzieksmaak bij een partner

Is muzieksmaak bij jou van doorslaggevend belang bij het kiezen van een leuke date? Of zijn verschillende muzieksmaken helemaal geen probleem binnen een relatie?


C-date dating banner

Plaats een reactie