Huwelijken houden langer stand dankzij de crisis

Huwelijken houden langer stand dankzij de crisis, meldt HLN.be. De economische crisis zorgt ervoor dat mensen minder gaan scheiden. Dat kunnen we afleiden uit de cijfers van de Belgische federatie van notarissen. Het aantal scheidingen was sinds 5 jaar nog nooit zo laag en sinds het jaar 2000 is het aantal teruggebracht tot minder dan de helft.

Economische Crisis

De recessie speelt een grote rol in deze cijfers beweren de notarissen. “De angst voor financiële problemen weerhoudt koppels ervan te scheiden.” En socioloog, beweert ook dat de economische depressie een factor is. Hij denkt dat we een forse stijging zullen zien in het aantal scheidingen wanneer de economie terug op zijn pootjes terecht komt. De situatie lijkt meer en meer op die van “vroeger” toen (verstands)huwelijken veelal op financiële gronden plaats vonden. Nu trouwen minder mensen alleen maar voor het geld natuurlijk, maar sommigen zetten er wel een gewenste echtscheiding voor opzij.

De notarissen bekeken het aantal scheidingen in onderling akkoord. De federatievoorzitter: “Deze groep is het grootst en geeft ons dus een goed beeld.” Reële cijfers kunnen er op dit moment niet gegeven worden, maar er kan wel een vergelijking gemaakt worden met het jaar 2000. Je ziet de dalende lijn: 100 echtscheiding in 2000, 93 in 2007 en 71 in 2010.

Online Dating

Vorig jaar springt er echt uit. Op het einde van 2011 lag het aantal scheidingen nog op 82 % van het aantal van begin 2000 en het voorbije jaar daalde dit naar 45 %. Dit is een spectaculaire daling. Datingsites hebben op hun beurt weer weinig last van de crisis. Kennelijk besparen mensen niet op het vinden van liefde of een leuke avond uit. Wel kiezen veel singles meer voor de goedkopere datingsites dan voor de duurdere matchmaking sites, die veelal gebruik maken van ene persoonlijkheidstest.


C-date dating banner

Plaats een reactie