Flirten: hoe doe je het, en belangrijker: werkt het ook?

Flirten: hoe doe je het, en belangrijker: werkt het ook? Waarschijnlijk ben je op deze pagina terechtgekomen omdat je geflirt maar ingewikkeld vindt. Hopelijk heb je iets aan dit artikel.

Hoe flirt je het beste?

Als je voor het eerst contact met iemand hebt via internet, bijvoorbeeld via Tinder of via Facebook Dating, of je staat in de kroeg – misschien ben je al wel op je eerste date. Je wilt dan graag op een zo spannend en subtiel mogelijke manier laten weten dat je interesse hebt. Hoe doe je dat in hemelsnaam?!

Flirten is daarop het antwoord. Voor sommige mensen is flirten een soort tweede natuur en voor de ander is het erg heel erg moeilijk. Flirten kan op verschillende manieren en hoeft helemaal niet zo uitgebreid. Een compliment, even lachen op het goede moment of een knipoogje. Het is allemaal normaal!

Werkt flirten?

Flirten is super effectief! Het geeft aan dat je beschikbaar bent, voldoende zelfvertrouwen hebt en je laat zien dat je interesse hebt. Daardoor verhoog je de aantrekkelijkheid en maak je meer kans op een leuke avond of zelfs een geweldige toekomst met een nieuwe partner.

Wanneer je met iemand wil flirten of als je nu wil weten of iemand met jou aan het flirten is dan gaat het daarbij volledig om verbale én non-verbale communicatie. Je kunt op vele verschillende manieren flirten en iedereen doet het op een andere manier. En akndaag de dag flirten we niet alleen meer verbaal of non-verbaal in dezelfde ruimte als een ander. Vandaag de dag flirten we ook online.

Verbaal flirten

Verbaal flirten is eigenlijk niets meer en niets minder dan het geven van een compliment, een grapje maken, een gesprek voeren die voor beide leuk is om te volgen en dus eigenlijk interactief met elkaar zijn op een verbale manier. Het is vaak een hele duidelijke en directe manier van flirten. Non-verbaal flirten is iets minder duidelijk, het is wat vaag voor sommige mensen om te begrijpen. Maar in principe is non-verbaal flirten een glimlach, oogcontact, elkaar aanraken of een knipoog. Het zijn signalen die van alles kunnen betekenen.

Flirten op internet

flirten op een datingsite

Lichaamstaal is een heel belangrijk onderdeel van flirten, maar online kan dat niet. Daar gaat het puur om de tekst. Hierbij is het vooral belangrijk dat je duidelijk laat weten dat je interesse hebt door bepaalde vragen te stellen of door een leuk verhaal te vertellen. Iets waar je zelf erg blij van wordt.

Vaak kan iemand anders die jou ook leuk vindt dat enorm waarderen. Je wil graag weten waar de ander blij van wordt en of je jezelf daar in kunt vinden.

Op datingsites kun je elkaar vaak een ‘flirt’ versturen. Dit is een soort standaardberichtje. Ons advies is dit niet (te vaak) te doen. Zo een standaardberichtje komt vrij laks en ongeïnspireerd over. Als je iemand benadert op een datingsite is het veel beter een origineel berichtje toegespitst op die persoon te schrijven. Verwerk bijvoorbeeld iets in de tekst waaruit blijkt dat je zijn of haar profiel aandachtig hebt gelezen. Laat negatieve zaken achterwege. Een flirterig berichtje kan natuurlijk, maar liever niet als eerste bericht.

Wat voor type flirt ben jij?

Iedereen heeft een eigen manier van flirten. Er zijn dus ook een hele hoop verschillende soorten type flirts. Door te weten welke soorten er zijn kun je jezelf ook een beetje leren het koren van het kaf te scheiden.

Type flirts:

 • Fysiek flirten – je laat je seksuele interesse weten met lichaamstaal. Dit soort type flirts ontwikkelen snel relaties en zijn seksueel aantrekkelijk;
 • Beleefd flirten – hierbij richt je je vooral op non-seksueel flirten. Dit soort type flirts vinden flirten niet zo heel leuk om te doen, maar hebben vaak wel hele romantische en langdurige relaties;
 • Speels flirten – je hebt vaak weinig interesse in romantiek, maar je vindt het gewoon leuk om te doen en het is goed voor je zelfvertrouwen;
 • Oprecht flirten – je wilt graag een intens emotionele band met iemand opbouwen en als je interesse toont in iemand dan is dat oprecht. Je vindt de emotionele band belangrijker dan de seksuele band;
 • Traditioneel flirten – je wilt graag dat de ander de eerste stap zet. Vrouwen hebben moeite aandacht te trekken van mannen en mannen kennen de vrouw vaak al langer voordat ze op haar af stappen.

Waarom men met elkaar flirt

Naast de type flirts heb je natuurlijk ook verschillende redenen om met elkaar te flirten. Hieronder vind je een aantal van die redenen:

 • Relationele redenen – je wilt graag een relatie serieuzer of romantischer maken;
 • Verkennen – je wilt kijken of een relatie potentie heeft;
 • Plezier – je vindt het leuk en spannend;
 • Instrumenteel – je flirt omdat je iets wil bereiken, bijvoorbeeld de aandacht trekken van de serveerster;
 • Eigenwaarde – je wilt graag je zelfvertrouwen een boost geven;
 • Seksuele redenen – je wilt graag seksueel contact en om het contact te versoepelen flirt je. Flirten is niet altijd seksueel van aard, mannen zien dit al snel zo. Echter is flirten vooral leuk en spannend. Onthou dat goed!

Vijf van de beste flirttips

Er zijn enorm veel boeken geschreven over flirten en relaties, maar je hoeft natuurlijk niet álles te lezen om goed te worden in flirten. Hieronder hebben we vijf van de beste flirttips voor je op een rijtje gezet:

Positief gedrag

Een van de belangrijkste tips die we je kunnen geven en die toch vaak wordt genegeerd is dat je positief bent en dat je enthousiast bent. Als je positief bent dan heeft dat ook zo zijn effect op de mensen waar je bij in de buurt bent. En tijdens het flirten werkt dit extra goed. Je eerste contact moet positief zijn. Flirten is namelijk heel erg leuk, hou en maak het dus ook leuk!

Lachen

Wees vrolijk en opgewekt, ook wanneer je met een groep vrienden of vriendinnen op stap bent. Laat zien dat je het naar je zin hebt en plezier maakt! Dat nodigt uit en zorgt ervoor dat mensen je aanspreken. Dat is natuurlijk een belangrijk onderdeel van flirten. Wanneer je druk in gesprek bent dan zal er ook niet zo gauw met je worden geflirt. Belangrijk dus dat je aanspreekbaar bent!

Oogcontact is belangrijk!

Oogcontact is een van de belangrijkste dingen, maar zorg ervoor dat het niet awkward wordt. Staren is dus niet wenselijk. Maar zorg ervoor dat je oogcontact hebt als je naar iemand luistert en als je zelf praat probeer dan niet al te veel in de ogen te staren. Dat is iets té intensief.

Maak een praatje

Wacht niet tot je wordt aangesproken, maar ga er zelf op uit. Stap op iemand af en maak een praatje. Een goede openingszin bestaat niet, begin gewoon met hallo en de rest gaat vanzelf. Je kunt ook eventueel een ‘conversation piece’ gebruiken als je moeite hebt met het initiële contact. Een opvallende bril, groot sieraad of een uniek horloge. Een grappig t-shirt kan ook al voldoende zijn.

Laat zien dat je geïnteresseerd bent

Luisteren is een van de belangrijkste dingen bij flirten. Laat merken dat je geïnteresseerd bent en bij een goed gesprek draait het niet alleen om jouw verhaal, maar ook dat je weet waar de ander het over heeft en dat je er iets zinnigs over kunt zeggen. Hou het luchtig en zorg ervoor dat alles bespreekbaar is, dan loopt het contact vanzelf wel los. Breek het ijs met een goede openingszin, of met een simpel verhaal over je favoriete sport en vraag wat de ander graag doet. Zo raak je vanzelf verder aan de praat.

Hoe ver mag je gaan met je geflirt?

Flirten met iemand die al bezet is, hoe ver mag je gaan? Wat kun je wel doen en wat kun je niet doen? En hoe blijft flirten onschuldig? Hieronder geven we antwoord op deze vragen.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je een affaire aan gaat met iemand die in een relatie zit. Het is in het begin misschien spannend, maar het is altijd pijnlijk voor alle mensen die er bij betrokken zijn. Je hebt er niets aan, doe het dus ook echt niet!

Hoe zit het dan als je in eerste instantie niet wist dat hij of zij al in een relatie was? Of hoe gaat het als je iemand hebt ontmoet waarvan de relatie bijna op de klippen is of als zijn of haar partner op sterven ligt. Wat als het iemand is met een prille relatie? Het zijn allerlei zaken die je mee kunt maken en hoewel het wellicht wat rare vragen lijken kunnen ze grote gevolgen hebben!

Flirten is leuk en spannend, je krijgt op een veilige manier aandacht van elkaar. Flirten betekent over het algemeen niets, je wilt niet per se iets van iemand – het is voornamelijk goed voor je zelfvertrouwen. Wanneer je veel flirt met dezelfde persoon kan het ervoor zorgen dat er een spanning ontstaat, een seksuele spanning.

Het is natuurlijk geen probleem als beide niet in een relatie zitten, maar hoe ver mag je gaan wanneer dat wel het geval is? Je moet aardig sterk in je schoenen staan wil je een sterke aantrekkingskracht kunnen negeren. We zijn natuurlijk gewoon mensen met behoeftes en dat kan een keer fout gaan wanneer je in een relatie bent en met een ander het bed in duikt. Niet meer flirten zou dan misschien een oplossing zijn, maar soms gaat het vanzelf.

Is een dergelijk avontuur wel echt de moeite waard, is al die passie niet beter besteed bij de persoon waar je van houdt? En als je toch een slippertje begaat – dan is het natuurlijk aan jou of je dit meldt aan je partner, maar wees ook vooral eerlijk tegen jezelf. Als je al te ver bent gegaan, wie zegt dat je niet weer een keer over de streep gaat?

Er zin zelfs datingsites voor gebonden mensen die naast hun relatie willen flirten, zoals Secondlove.be en Gleeden.

Jouw Tips op het gebied van Flirten

Heb jij nog goede tips op het gebied van flirten? Ze zijn uiteraard welkom in de comment-secite hier beneden.


C-date dating banner

Plaats een reactie