Veel Nederlandse Daters treffen nepprofielen aan op fake datingsites

Nieuws vanuit Nederland, dat ook van belang zal zijn voor veel Vlaamse internetdaters. Veel Nederlandse Daters treffen nepprofielen aan op datingsites. Dit blijkt uit onderzoek van de NOS, de omroep die ook het journaal verzorgt in Nederland.

Met name op erotische datingsites is sprake van grote aantallen fake profielen. Meestal staat dit overigens wel, in kleine letters, in de voorwaarden vermeld. Er zouden zo ongeveer 700 van dit soort sites actief zijn. Veel leden zullen Nederlanders zijn, maar aangezien de sites in het Nederland zijn zullen ongetwijfeld ook veel Vlamingen lid zijn van dit type datingsites.

De NOS wist zelf met enkele muisklikken een nep-datingsite op te zetten, vooraf gevuld met allemaal nepprofielen.

Keurmerk Veilig Daten

“Het moet veel makkelijker worden om hiertegen op te treden”, zegt John Meuffels. Hij is voorman van het Keurmerk Veilig Daten, dat in samenwerking met de Nederlandse Consumentenbond is opgezet, ook al naar aanleiding van de vele klachten die er over datingsites zijn. Meubels is zelf eigenaar van enkele datingsites die ook in Vlaanderen actief zijn: Match4me.be en 50plusmatch.

“Als de bestaande wetgeving niet toereikend is, dan moet die worden aangevuld”, zegt Meuffels. Meer over het Veilig Daten Keurmerk staat op hun eigen website. Een dergelijk keurmerk is in Belgie nog niet actief.

Mannen aan het lijntje houden

NOS sprak ondermeer met een oud-medewerkster van zo een datingsite met nepprofielen. Ze vertelde dat ze betaald wordt om mannen zo lang mogelijk aan het lijntje te houden, en zo veel mogelijk berichtjes a 80 cent per stuk te laten versturen. Sommige mannen zouden zelfs hun partner of vrouw, verlaten hebben voor een ‘nieuwe vlam’ die zij nog nooit gezien hebben, zo lezen we op de website van de NOS.

relatie nepprofielen

Relatie.nl zou een van de datingsites met nepprofielen zijn. De site is nu offline.

Dit is goed geld verdienen, zowel voor de fake datingsite als voor de chat-operators. Deze schatmedewerkers blijven altijd vaag in hun berichtjes. Als een man vraag om een mailadres (want dan kunnen ze gewoon gratis mailen), dan houdt de dame de boot af, of gaat er überhaupt niet op in. De berichtenstroom moet gaande blijven. Gezien het feit dat een berichtje vaak een credit kost (a 50 cent tot een euro), kan een avondje chatten al tot tientallen euros aan kosten leiden. Het overgrote deel van de opbrengst gaat trouwens naar de malafide datingsites zelf, en niet zo zeer naar de dames (of heren) die de mannen aan de praat houden.

Veel datingsites weigeren een reactie te geven

De meeste betrokkenen wilden niet reageren tegenover de NOS. The Right Link, het bedrijf achter onder meer relatie.nl, liefde.nl en love2date.nl liet wel weten de verwarring te begrijpen en heeft hun activiteiten gestaakt op de betreffende domeinnamen.

Op Relatie.nl is nu het volgende te lezen:
“Naar aanleiding van berichtgeving in de media waarin gebruik van de domeinnaam Relatie.nl in combinatie met fictieve/entertainment profielen voor verwarring blijkt te zorgen zijn wij offline. Naar verwachting is de website per 1 januari 2017 weer online. Hartelijk dank voor uw begrip.”

Wel zijn ze naar verluidt verder gegaan op flirten.nl, waar ook de voorpagina weer gevuld is met zeer knappe dames. bijzonder toch dat het altijd vrijwel alleen maar dames zijn die op zo’n datingsite te zien zijn. Voor surfende single vrouwen zouden er toch ook aantrekkelijke mannen bij moeten staan? Bovendien zien de vrouwen er doorgaans niet uit alsof ze uit West-Europa, laat staan Nederland of Belgie komen. Fake profielen dus, daar kun je vrijwel zeker van uit gaan.

Algemene Voorwaarden

De meeste erotische datingsites zetten overigens wel in hun algemene voorwaarden dat ze (deels) fictieve profielen op de site hebben staan. Waarschijnlijker echter is dat zo’n beetje alle vrouwelijke profielen op seksdating websites nep zijn.

Vaak is er iets te lezen als onderstaande, of woorden van die strekking:
“U realiseert dat (datingsite X) een entertainmentdienst is, geen datingservice. Er zijn dan ook geen garanties op mogelijke fysieke afspraken.”
of
“U realiseert zicht dat er amusementsprofielen op de site aanwezig zijn waarmee fysieke afspraken niet mogelijk zijn.”

Bij twijfel doet u er goed aan de Algemene Voorwaarden te bekijken. Dit zijn lappen tekst die u vast niet helemaal wilt doorspitten. Zoek daarom in de voorwaarden op het woordje ‘fictieve’ of ‘fysieke’, of desnoods ‘entertainment’.

Bij sites gericht op erotische contact is de kans zeer groot dat je zo ene passage aantreft. Maar let op: er zijn ook sites met fictieve profielen die dit zelfs niet in hun voorwaarden opnemen! In die zin is het dus lang niet zeker dat je met een bonafide datingsite van doen hebt als bovenstaande worden ontbreken.

Ervaringen met Fake Datingsites en nepprofielen

Als er lezers zijn die ervaringen hebben met nep profielen en fake datingsites dan vragen we u een berichtje achter te laten. Ook als u te maken hebt met bijvoorbeeld oplichting op datingsites, bijvoorbeeld door een ‘nieuwe liefde’ die u vraagt een grote som geld over te maken, horen we dat graag.

VN:F [1.9.22_1171]
beoordeel dit artikel:
Rating: 4.5/5 (2 votes cast)

Comments

 1. Op match4me staan ook vele fake profielen met als doel de balans man/vrouw in evenwicht te houden . De syntax van de nick names is steeds dezelfde: naam_jaar. Bvb Gerda_74.
  Dit artikel bevestigt enkel mijn vermoeden.

 2. 35+vrouwen is enkel nepprofielen

 3. Alain Weerelds says:

  op be2 staan nep contacten, vb. Mieke K, deze probeerde geld te verkrijgen voor een verkeerd gelopen zakendeal. http://www.datingcontacten staat vol met nepcontacten. Ik ben erg teleurgesteld, hier was ik niet naar op zoek, wel naar een eerlijke kans op een nieuwe relatie.

 4. Bootlover says:

  Regioflirten.nl zijn er heel veel nepprofielen. Ook is de Nederlandse taal slecht geschreven alsook de zinsbouw. Vaak krijgt men foto’s van Amerikaanse porno-actrices te zien. Indien je zelf een email-adres van jou achter laat, dan verwijderen ze die !

 5. peter scheerlinck says:

  Op homodating vlaanderen staan veel nepprofielen. Je kan het merken dat ze je aan het lijntje houden, geen emailadres willen geven, en de antwoorden gelijken sterk op elkaar met hetzelfde woordgebruik (wat bewijst dat het om dezelfde chatmedewerkers gaat.

 6. L Claessens says:

  Beste,

  ook de site 50liefde.be werkt blijkbaar met nep profielen, en als je je uitschrijft krijg je ook nog een incassobureau op je dak, en eist men dat je een maand op voorhand uitschrijft en ook nog een maand lidgeld betaald.

 7. R. Joris says:

  Regioflirten.nl zit waarschijnlijk zwart van de credit melksters. Ik heb het eens twee maanden vol gehouden met twee profielen. Enkel larie en uitwijkende antwoorden.

 8. gaypartner.be is volledig fake. De profielen hebben allen een zeer aantrekkelijke beschrijving. Je krijgt antwoord binnen de halve minuut. De antwoorden zijn allemaal in dezelfde stijl. Er wordt geflirt en interesse getoond. Elke praktische vraag wordt ontweken. Het enige doel is om je zoveel mogelijk credits te doen kopen.

  ongehoord!

 9. Chopin says:

  Ik heb me een tijdje bezig gehouden met de ontleding van de boodschappen die men krijgt en moet vaststellen dat er op vele van deze datingssites robotten aan het werk zijn die de boodschappen schrijven.

  Je kan deze ontmaskeren.

  1. door in je profiel een duidelijk ouderdom’s begrenzing te stellen ( bv 40 tot 45 jaar ) en dan krijg je nog jonge kiekens aan de lijn. De robot kan blijkbaar geen rekening houden met deze voorwaarde.

  2. stel een duidelijk lichaam’s profiel ( bv kleine borsten ) en ze komen pronken met hun dikke tieten. De site Matchwereld heeft een robot die blijkbaar problemen met de -e- heeft. In zeer vele antwoorden valt dikwijls de letter e weg en krijg je effe als ff gespeld. Let ook op fouten in de zinswending.

  De robot voegt dikwijls je woonplaats in het antwoord in maar in een totale foute zinswendig. vb : kan je even langskomen in mijn Hasselt huis ? Valt op..niet. Gegarandeerd een robot aan de lijn. Let ook op de foto’s : je krijgt op de openingspagina een gezicht te zien, op de bijlage een lichaam zonder hoofd ? Laat je niet kisten door deze e-mail hoeren.

 10. Henk Debal says:

  De site http://www.datingcontacten.be werkt enkel met fake profielen !

Speak Your Mind

*